2020. október 11., vasárnap

Mesélő Kárpát-koszorú és a Felső-Tisza, Sárospatak

 2020. október 11.

Sárospatakról nehéz írni, hogy ne vesszen el az ember a részletekbe. Első említése 904-ből való, I. András királyi birtokká tette, városi kiváltságot 1201-ben Imre királytól kapott. A középkorban a Perényiek birtoka volt, majd a Dobóké lett. A Rákócziak tulajdonába Lorántffy Zsuzsanna révén kerül.

Sárospatak iskola város, Perényi Péter (Perényi Péter kavarása a törökökkel) alapította a református iskolát, Comenius (Comenius) 1650-től szervezte az oktatást, új tankönyveket írt, amit több országban is használtak.

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona


 1788-ban Szombathi János az iskola tudós professzora hozzákezdett a kollégium történetének megírásához. Latinul, majd egy rövidített magyar változat is követte. Írásában megemlékezett a korábbi iskolákról is, melyek közül a leghíresebb az Ágoston-rendiek  kolostori iskolája, ahol 1480-as évek végén a későbbi esztergomi érsek is tanult.

Az iskola igazi felvirágzása I. Rákóczi György és Lorántffy Zsuzsanna támogatásával következett be. I. Rákóczi György rendelte el a az iskolai törvények összeírását, melynek egy példánya az iskola múzeumban ma is látható. A régi épületek a z 1800 elejére annyira elavultak és leromlottak, hogy lebontották és 1806-ban megkezdték az újak építését, és 1845-ben kezdődött meg az oktatás. Az egyetlen megmaradt régi szárny az 1773-ban épített Berna sor, ahol a kiállítások vannak.

A sétáló parkban az iskola támogatóinak és híres diákjainak szobrai találhatóak.

II. Rákóczi Ferenc szobra, Horváth Géza alkotása

Lorántffy Zsuzsanna szobra Horváth Géza alkotása

Comenius Tanítóképző Főiskola



1857-ben lett önálló intézmény, ezt az épületet 1912-ben Lechner Jenő és Varga László tervei szerint, felvidéki reneszánsz kastélyok stílusában építették.

Gótikus plébánia templom




Háromhajós műemlék templom, a XIV. században épült az Anjouk uralkodása alatt, a korábbi román kori körtemplom mellé. A hajó déli oldalán csúcsíves kapuzatot alakítottak ki, nyitott előcsarnokkal, e fölött van az oratórium. A XVII. században e fölé tornyot emeltek, amely az 1737-es tűzvészben annyira megrongálódott, hogy lebontották, majd 1787-ben ennek  helyén épült a boltozat és mai torony is. A XV. században Perényi Péter gótikus csarnok templomot alakíttatott ki. A Legutolsó restaurálás során az északi hajó falánál helyezték el a XV-XVII. századból való síremlékeket, köztük Dobó Ferenc és felesége címeres, feliratos sírkövét. A szentély egyik oldalán van Perényi Gábor síremléke.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése