2014. augusztus 30., szombat

Zalaszántói sztupa

Ferkóék javaslatára kanyarodtunk Zalaszántó felé. Jó magyar szokás szerint kitáblázva semmi, a GPS nem ismeri. Légy kreatív találd meg, menj a megérzéseid alapján, vagy kérdezősködj. Végül a falu egyik végén csak akadt egy tábla, mely egy itt még elég bizalomgerjesztő útra mutatott.
Majd egy útelágazáshoz  érve, parkoló 1 km-re táblával találkoztunk. Na ez az út katasztrofális, a kocsi majd hogy nem felült, és beértünk az erdőbe.  Laci mondta is, hogy ekkora marhaságot, autóval erdőbe.
Nem világos előttem, hogy a falu, miért nem csinál ebből pénzt, mint a világ bármelyik más táján.
Lenne parkoló és az autók nem rongálnák a tájat.

A Zalaszántói sztúpa Európa legnagyobb, Közép-Európa első buddhista szentélye (sztúpája). A szentély a Zalaszántó mellett található Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén épült fel 1992-ben. Benne Buddha földi maradványának néhány darabját örzik, díszes tartóban lévő apró csontszilánkokat. A hófehér építmény 30 m magas és 24 m széles. A vallást itt nem gyakorolják és a szentély belsejébe sem lehet bejutni, zárt építmény, két szerzetes vigyázza. A sztúpa délkelet felé néz, amely részét a hegynek az Emberi Jogok Parkjának nevezik


Ez a Béke-sztúpa, amely a 316 méteres Zalaszántói hegyről néz a Balatonra, 30 m magas és 24 méter széles. Kívánjuk, hogy Európa legnagyobb sztúpája járuljon hozzá a világbékéhez! Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található a sztúpa belsejében. A Buddha-szobor Dél-Koreából származik.
A sztúpa Buddha szellemét, ugyanakkor bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együtt-érzését és szeretetét is jelképez. A béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Zalasz%C3%A1nt%C3%B3i_szt%C3%BApa
.
Következzenek a képek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése