2015. március 21., szombat

Gulyásleves, mascarponés pogácsa

Na jó a gulyás leves nem egy durranás, azt akárki összedobja.
Találta a hűtőben egy elég régen lejárt mascarponét, sajnáltam kidobni. Felbontva, színre, szagra, ízre teljesen jó volt. Így aztán nekiálltam kutakodni, mit csináljak belőle.Többféle pogácsát is találtam, de mind macerás, keleszteni, pihentetni, hajtogatni, egy csodát, nekem egyszerű kell.
végül erre esett a választásom:
http://www.kifoztuk.hu/receptjeink/desszertek-edes-es-sos-aprosutemenyek-sorkorcsolyak/item/haromhagymas-pogacsa
Na ezzel csak egy baj van, nincsen újhagymám( tegnap megettük ami a kertben volt) és a mascarpone is 25 dkg.
Viszont a tavaly ültetett medvehagyma , láss csodát: kikelt. Így aztán learattam mind 6 szál levelet( jó a piciket otthagytam).

Azt nekiláttam

Kb 50 dkg liszt
2 sütőpor ( 2x12 gr)
5 dkg vaj
1 lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
6 levél medvehagyma
25 dkg mascarpone
kb másfél evőkanál tejföl ( maradék, ne menjen kárba)
1 jó kiskanálnyi só ( ez lehetett volna kicsit több is, esetleg egy kis bors, vagy nosztalgiából pirospaprika, mint a Tüköryben készült anno a pogi)
Felmentem az oldalukra, a falon még ott vannak a Szász Endre nyomatok, amiket a Kossuth nyomdászaitól kaptak.
Akkor vissza a pogácsámra.
Hagyma megpucol, összeaprít, liszt összekever sütőporral, sóval, vaj belemorzsol, hozzáadtam a mascarponét és elkezdem összegyúrni, ment bele a maradék tejföl,  ( ha nem áll össze, vagy nincs tejföl, jó a tej is, sőt akár a víz is).
Újnyi vastagra nyújtottam, tetejét bevagdaltam, majd közepes pogácsa szaggatóval, kiszúrtam.
Tepsibe vele, tetejét megkentem tojással, és szórtam rá egy kis reszelt sajtot.
Teljesen jó lett.
 a sütőből kivéve így néz ki

mellé egy pohár vörös bor, nagyon finom ebéd lett.

2 megjegyzés:

  1. Már sok féle sajttal sütöttem pogácsát, de mascarponéval még Ha olyan finom, amilyen szép a képen, érdemes megpróbálnom.

    VálaszTörlés
  2. finom lett, legközelebb teszek bele borsot is, meg több mackóhagymát

    VálaszTörlés