2017. december 16., szombat

Zágráb, Horvátország

Zágráb, Horvátország fővárosa a Száva partján fekszik. A város története összefonódik Magyarország történetével. Szent László 1094-ben alapította a zágrábi püspökséget. IV Béla ide menekült a tatárok elöl. A város egyre jobban fejlődött és 1991-től lett az önálló Horvátország fővárosa.
Mivel csak fél napot töltöttünk itt, nem sok mindent tudtunk megnézni.
Szent Katarina-templom,  1620-32 között építették.






A zágrábi katedrális (más néven: Mária Mennybemenetele Székesegyház) a Káptalandombon, ennek elődjét Szent László király kezdte építtetni. Az a templom a tatárjárás során elpusztult. A katedrálisban őrzik Szent László palástját. Itt nyugszik Erdődy Tamás, valamint 1919-es újratemetésük óta Frangepán Ferenc János (megyés püspök, főpap, diplomata) és Zrínyi Péter horvát bán ( Zrínyi Ilona édesapja és II.Rákóczi Ferenc nagyapja).




A Káptalandomb





A Szent Márk-templom  a 14. században épült gótikus stílusban. Később neogótikus stílusban felújították. A középkorból maradtak meg a déli kapuján a szobrok, melyek a 12 apostolt ábrázolják. A tetőn a történelmi Horvátország és Zágráb címerei láthatóak. A harangtorony a barokk korból származik, a ma is működő harangokat 1841-ben emelték be.

Zágráb főtere a Jellasics tér, a bán szobra.
Az adventi Zágráb











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése