2019. március 29., péntek

Izrael, Jeruzsálem, péntek éjszaka az óváros

Az óvárosba a Jaffa kapun mentünk be.


Nemcsak a kapu előtt, hanem bent is csend volt, alig-alig találkoztunk emberrel. Az üzletek zárva, de a bazár sikátorai kivilágítva .
 Végül elérkeztünk a siratófalhoz
Az elkerített részen  a kép jobb oldalán ásatások folynak.





Ez a kép Heródes építkezéseit mutatja, eddig semmi mást nem tudtam Heródesről, csak azt, hogy kegyetlen gyilkos volt.
" Heródes sokak tetszését elnyerte figyelemre méltó építkezéseivel. Templomokat, amfiteátrumokat, hippodromokat, vízvezetékeket épített, valamint palotaerődöket luxusfürdőkkel. Ezek az építmények valóban lenyűgözőek voltak, és a romjaik ámulatba ejtik a mérnököket.
Heródes rendkívüli helyszíneket választott az építményeinek, és azok harmonikusan beleillettek a környezetükbe. A palotáit aprólékosan kidolgozott freskókkal és számtalan stukkóval díszítette, a padló pedig mozaikból készült. Júdeában meghonosította a római fürdőket, melyekben langyos és meleg vizű fürdőhelyiségek és padlófűtés volt. Sőt, egész városokat is épített, az egyikben még egy mesterséges kikötőt is létrehozott." Nagy Heródes
A Siratófal, 





A nőknek külön rész van, sokkal kisebb, mint a férfiaké.
A Siratófal név onnan ered, hogy a zsidók e falnál imádkozva gyászolják a templom lerombolását; a Nyugati Fal elnevezés pedig arra utal, hogy egykor a Heródes által újjáépített második templom udvarát határolta.
Rengeteg cédula van bedugva a kövek közé, amikre a kívánságokat írják fel. A kövek hatalmas nagyok és alig felfogható az a végtelen idő, ami óta ott állnak.
Ez a naptár a nők oldalán van, de nem magán a falon, hanem oldalt.
A Siratófallal szemben lévő házak, oda mentünk fel, hogy tovább sétáljunk az óvárosban.

Askenázi udvar, Hurva Zsinagóga


A rómaiak idejéből feltárt maradványok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése