2023. szeptember 1., péntek

Keszthely Festetics kastély V.

Kastély kert, pálmaház és madárpark

Az eredetileg 42 hektáros kastélypark napjainkra 10 hektárra zsugorodott, a 2015-ös felújítás során a 19. századi tervek felhasználásával alakították újjá a parkot.

A parkot a Festetics II. Tasziló hívására érkező, Londonból érkező, európai hírnevű kertész, Henry Ernest Miller álmodta és valósította meg 1885-1889 között a korabeli angol kertművészet mintájára. A barokk kastélyparkok hármas tagozódása itt is megfigyelhető: egy előkerti, egy belső udvari és egy hátsó kerti résszel rendelkezik a park. Az előbbieket a franciakertekre jellemző szabályos formákkal bírnak, míg a park hátsó része „természetesebb”.









A Festetics-kastély parkjában álló pálmaházat 1880-ban Gróf Festetics (II.) Tasziló építtette a francia H. Cels tervei alapján. Szerkezeti elemei a párizsi Gustave Eiffel műhelyében készültek. Eredetileg a kastély nagyméretű pálmáit és dézsás növényeit gondozták itt – „növényszanatóriumként“ szolgált.
















A kastély Madárparkja 2016-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, ahol jelenleg közel 40 faj vízimadár él, ezen kívül pávák és fácánok is színesítik a madárállományt.








A legjobbak a bolyhos seggű gatyás tyúkok





A hibiszkusz sor valami extrém szép











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése