2017. június 23., péntek

Olaszország, Nápoly, Június 23

Nápoly
Nápoly, hatalmas város. Nagyon sok régi műemléke van, rengeteg királyi palota, mert aki erre járt, mind épített magának egyet. Kelendő volt a nápolyi királyság.


 Egy a sok közül.
 A nápolyi dóm, Santa Maria Assunta-katedrális, épült 1294-1323 között Nápoly védőszentje Szent Januarius tiszteletére. Magyar vonatkozása is van. I Anjou Károly síremléke,  és Árpádházi Mária királynő fia, Martell Károly, valamint felesége Habsburg Clementina is itt nyugszik. 






 az altemplom


  Kaptunk egy kis szabadidőt, én lementem a tengerhez.




háttérben a Vezúv
 fent is egy királyi vár

Egy kicsi adalék:

Megint megtörtént a nápolyi vércsoda

Újra folyékonnyá vált az azt őrző két ampullában San Gennarónak (Szent Januáriusz, 272-305), Nápoly védőszentjének a vére, jelentette be tegnap délelőtti miséjén Crescenzio Sepe, a város érseke. A "vércsoda" – amit a nápolyiak a következő hónapok kedvező vagy kedvezőtlen előjeleként értelmeznek – évente általában háromszor következik be: május első napjaiban, San Gennaro mártírhalálának napján, szeptember 19-én, valamint december 16-án, amikor a helybeliek a Vezúv 1631-es kitörésére emlékeznek. A jelenséget a tudósok nem tartják csodának, szerintük pusztán azért következik be, mert az ampullákat megrázzák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése