2018. július 6., péntek

Miért éppen Norvégia? Oslo, királyi palota

Oslo, királyi palota
július 6.

Ebéd után a királyi palotát választottuk, a következő látnivalónak.
Nincsen Norvégia útikönyvem, így a netről vadászok össze mindent.
Az osloi KIrályi Palota (Det Kongelige Slott) 1825 és 1848 között épült Károly János uralkodó megbízásából H. D. Linstow tervei alapján. A király azonban még az épület befejezése előtt meghalt.
Az oszlopos főbejárat 1905-ben VII. Håkon király trónra lépését követően készült. Az egyszerű külső megjelenés ellenére a palota belső termei meglehetősen díszesek. Körülötte 55 hektárnyi területen szép park terül el, amelynek egy része szabadon látogatható.
http://oslo.vilagnezo.hu/helyek/profil/permalink:kiralyi-palota-2535/ 





A palota tér az ünnepségek színhelye.
 A "Karl Johan emlékmű" a svéd-norvég király Karl III Johan lovas szobra az Oslói palota téren.
https://no.wikipedia.org/wiki/Karl_Johan-monumentet
A palota június 23-tól augusztus 18 ig van nyitva a látogatók előtt, természetesen bementünk. Az idegenvezető kislány sok érdekeset mesélt a norvég királyságról, meglepő módon sok mindent értettem, mert szépen és lassan beszélt (hiába a német az nagy segítség). Sokáig nem volt önálló az ország, és az első király is Dániából került ide, hiába ez nem volt olyan kelendő, mint a nápolyi királyság, de végül csak elvállalta valamelyik másod unokatesó, hogy ő majd itt királykodik. Végül is bejött a dolog neki is, meg a norvégoknak is. Norvégia történelme
Bent nem lehetett fényképezni,sajnos.
Itt lehet megnézni.

1 megjegyzés:

  1. Azok a termek, amiket láttunk, számomra egyszerűnek tűnnek, már egy palotához képest. Persze vannak benne kivételek, mint pl. a táncterem csillárja.

    VálaszTörlés