2019. december 21., szombat

Kraków, a fő tér

2019. december 21. Krakkó, Kraków

A fő tér



Krakkó főtere sok látnivalót kínál. A várból leérve, itt nézelődtünk estig.

Az egyik legjelentősebb épület a Mária templom, Kościół Mariacki, gótikus stílusban épült a XIV.-XV. században. A templom oromzatát két torony zárja közre, az északi torony 82 méter magas és a neve: Kürt, Hejnał

 

Minden órában harsona szólal meg a toronyban, amely rövid, trillázó muzsika után hirtelen megszakad. A monda szerint az 1241. évi tatárbetöréskor a tatárok meglepték a várost és egészen a templomig jutottak. Látva őket a toronyőr riadót fújt, de egy tatár nyíl eltalálta a torkát. Erre a be nem fejezett kürtszóra  emlékeztet ma is a felhangszó hejnał, amit a főtér minden pontján lehet hallani.


A déli torony a kisebbik, 69 méter magas és harangtoronynak épült. Nem tudtuk megnézni, mert tatarozták, így csak külső képek vannak, és nem is írok a templom felépítéséről, kápolnáiról.





Oldalt volt egy kis bronz szobor a templomról




A főtéren nagyon sok szép és érdekes ház van, bár volt idegenvezető, de mintha nem lett volna, sajnos ennél az irodánál ezt mindig megtapasztaljuk. Így ránk van bízva, hogy kitaláljuk mit érdemes megnézni.

A következő meghatározó épület a Posztócsarnok, Sukiennice.

Krakkó, valamikor fontos kereskedelmi központ volt, virágkorát a XV. században élte.

Az épület kb 100 méter hosszú, eredetileg gótikus volt, majd  1556-ban kapott reneszánsz jelleget. A XIX. században szerencsére nem lebontották, hanem felújították, ekkor készült a két hosszanti oldalához a csúcsíves árkádsor.

A földszinten az eredeti rendeltetés szerint használják,

 díszmű-és emléktárgyárusok sorakoznak a lengyel városok címerével díszített boltíves csarnokban.










Az emelet a Krakkói Nemzeti Múzeumhoz tartozik, jelenleg képtár.

A csarnok mellett áll a régi városháza tornya



 A torony a XIII. századba épült az egykor hozzátartozó városházával együtt, amit ugyan többször átépítettek, de a XIX században lebontottak. A torony megmaradt, a pincéjében borozó van.






A jelenleg Krakkó főterének délkeleti sarkában található templom egyike a legöregebb lengyel kőtemplomoknak. 


A kupolával fedett kis Szent Adalbert-templom, Kościół św. Wojciecha eredetileg fatemplom volt, amelyben a hagyomány szerint Szent Adalbert is prédikált, aki I. István udvarából került Lengyelországba. A templom belső tere szűkös, legalábbis masszív külsejéhez képest, padló a tér jelenlegi szintje alatt van. Kriptájában jelenleg a régészeti múzeum kiállítása van.

Búcsúzóul néhány kép az esti főtérről









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése