2019. december 21., szombat

Kraków Barbakán és a Flórián kapu

 2019. december 21. Krakkó, Kraków

Barbakán és a Flórián kapu

Hivatalos neve Stołeczne Królewskie Miasto Kraków (Krakkó királyi főváros), a Visztula partján fekszik és 1795-ig az ország fővárosa volt.






A város történelme nem volt egyszerű, de abba nem megyek bele, csak arról írok, amiket megnéztünk. Az óvárost fallal vették körül, melyen összesen 9 kapu volt. Sajnos nem maradtak fenn.

A krakkói városfalaknak két védő vonala volt. A második vonalat 47 torony védte, beleértve a kaputornyokat is, mert a városkapuk nagy részét úgy építették, hogy toronyként is szolgáltak. Különböző alakúak és magasságúak voltak. Ostrom esetén, az adott toronyhoz rendelt kézműves céheknek kellett a tornyokat megvédeniük. A tornyokat és a kapukat a céhekről nevezték el.

Barbakán, a krakkói bástya. Belső átmérője 24,4 m  és a falak vastagsága meghaladja a 3 métert. Kör alaprajzú gótikus erődítmény, hét toronnyal - kerek és hatszögletű- váltakozva. az óváros Flórián kapuját védte, 1498-1499-ben épült, most múzeum. Sajnos bent nem voltunk.


A Flórián kapu 34,5 méter magas és 1307-ben már említik. A kapun átvezető út része volt a királyi útnak, amely a Szent Flórián templomtól a Wawelig vezetett. A kapu mellett épült fel a Városi Arzenál (fegyverraktár) 1565-1566 között. Jelenleg múzeum.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése