2019. szeptember 28., szombat

Üzbegisztán, Taskent I. rész

2019. Szeptember 28.

Taskent, Üzbegisztán fővárosa, a selyemúttól északra, a kazah határnál, a Tien-san hegység nyugati peremén helyezkedik el. Sík területen, tengerszint felett 500 méterre, de egy aktív tektonikus terület felett fekszik, ezért gyakori a földrengés. 1966-ban a Richter skála szerinti 7,5 erősségű rengés döntötte romba a várost.
Először ezt az emlékművet néztük meg.







A óváros első látnivalója a Hazrati Imám tér (Khazrati Imam). A Barak kán medresze a tér legrégebbi épülete,1531-1532-ben épült (medresz-vallási iskola), ma már nem folyik benne oktatás, a hajdani szobákat kézművesek lakták be.




Hazrati Imám tér (Khazrati Imam): a mecset szintén Hazrati Imámról van elnevezve (Szent Imám, ő volt Taskent első imámja a 9. században), 2007-ben épült.






A mecsetet ma is használják, díszítése és méretei lenyűgözőek.
A világ legrégebbi és legnagyobb Koránját a Muji Mubarak-medreszében őrzik, amely a 16. században épült, de 2007-re teljesen átépítették.

Mohamed Próféta írástudatlan volt, ezért irány mutatásai szájhagyomány útján maradtak fenn. Mohamed halála után a kalifák úgy döntöttek, hogy összegyűjtik és rendezik a megőrzött szövegeket. Több hitelt érdemlő tudós válogatta ki azokat, melyeket hitelt érdemlőnek állapítottak meg és 651-ben elkészült a hat könyvből álló Korán, amit Medinában szarvasbőrre írtak hedzsázi betűkkel. Itt egy 250 oldalas könyvet őriznek, amit fotózni tilos, de vásároltunk egy könyvet és abban szerepel egy kép, amit bescenneltem.
 Hagyomány szerint Timur Lenk a koránt Baszra városából hozta el 1402. évi hadjárata után. Késöbb a Korán Szamarkandba került, ahonnan  orosz tudósok elvitték Szentpétervárra, végül 1924-ben került vissza Taskentba.
A múzeumban több Korán is ki van állítva, én sajnos csak az írás módokat tudom megcsodálni,


meg az épület díszítését
Al Kaffal as Sasi mauzóleum 1541-ben épült.
Ez a sír adta és adja ma is a hely kiemelt szentségét. Mohamed halála után, mert nem nevezett meg örököst, az utódlásban problémák adódtak. A próféták közül Omar, Mohamed apósát Abu Bakrot kiáltotta ki utódnak (632), azaz kalifának. Így ő lett az iszlám világ első vezetője, követői a szunniták.
Abu Bakr ibn Iszmail al-Kaffal as-Sasi - ő maga a Hazrati Imám, vagyis a szent imám.
 Abu Bakr Muhammad ibn Ali ibn Ismail al-Shashi, a Shafi irányzat tudományos teológusa, kétségtelenül az akkori Sharia kiváló tudósa volt. Kaffal-Shashi nemcsak a törvényekben és a hagyományokban, a dogmatikus teológiában is mély ismeretekkel rendelkezett, hanem kiváló nyelvészként és csodálatos költőként is megmutatta magát. Abu-Bakr Muhammad Kaffal Shashi  Taskentben született, kivételes ember volt. A szent könyveket és a saríat tökéletes ismerte. Polihisztor volt, a középkori Kelet sok nyelvének ismeretével. 

1 megjegyzés:

  1. Csodás. Mindig elámulók, hogy azokban az időkben milyen fantasztikus épületeket tudtak építeni. A díszítésről már nem is beszélve

    VálaszTörlés