2019. szeptember 29., vasárnap

Üzbegisztán, Khíva IV. rész Pénteki nagy mecset



2019. szeptember 29.

Ichan-Kala központjában található a Khíva Djuma mecset, a pénteki nagy mecset.

A mecset egy régebbi mecset romjai fölé épült ugyanazon a helyen, és jelentős bizonyítékok vannak arra, hogy az anyagokat évszázadok óta újra felhasználták a különböző rekonstrukciók során. 

Az épület építkezés időszaka a bejárati ajtókon látható: 1778-1782. 

Ez az eredeti, egyszintes épület, portálok, boltívek, kupolák és bármilyen dísz nélkül, 55x46 m nagyságú hatalmas csarnok, sík tetővel, három  kúttal és 213 faragott faoszloppal. 



 Magasságuk 4 és 5 méter között mozog, általában az alsó tartó elem magasságával oldották meg a különbséget, de van olyan oszlop is, melynek a tetejéből vágtak le.



 Ezek közül 25 ősi (X-XVI. Század), négy oszlop a X és XI. századi, és különösen értékes. 
 a legrégebbi oszlop

A 213 oszlop egymástól 3,15 méterre helyezkedik el. A négy legrégebbi oszlopot a tizedik században mentették meg a haldokló Khorezmian fővárosából, Kathból, és 100 évvel később további 17 oszlopot hoztak, amelyek még ma is állnak. 

A rendelkezésre álló adatok szerint az oszlopok nagy részét a XVIII. és XIX. Században kivágott fák törzséből faragták.  A X.és a XI. Század négy legértékesebb oszlopát - a Kufik levelek tanúsága szerint - Fakih Abul Fadl al-Muhammad Lyaisy parancsára telepítették át. A betűk alapján ítélve nagylelkű jótékonysági ajándék volt a mecset számára. Noha az oszlopok első pillantásra általában egységesek, a különleges dekoratív kezelés az életkor függvényében változik.








A fény a mecsetbe, a mennyezet nyílásán keresztül jut be, ami gyönyörű fényviszonyokat hoz létre, az általánosságban, homályos csarnokban.




1 megjegyzés: