2019. szeptember 29., vasárnap

Üzbegisztán, Khíva V. rész Pahlavon Mahmud mauzóleum, Tash Khauli káni palota

2019. szeptember 29.


Pahlavan Mahmud Khwarazmi költő (1247-1325), szufi és híres harcos volt, mauzóleuma - a XVIII – XIX. Század Khorezm építészetének hagyományain készült.
Egy legenda szerint Khívában temették el, saját műhelyében, idővel a város védőszentjévé vált. 
1701-ben egy mauzóleumot építettek ott, amely hamarosan szent hely lett.Az épület  a klasszikus kék-fehér mozaikokkal van díszítve 1810 és 1835 között a mauzóleumot kibővítették, és más embereket is ide temettek el, ideértve a kán család tagjait is.





Végül ugyanezen, évszázad végén mecsetet,



medreszét és a zarándokok számára több épületet emeltek.
A mauzóleum fenséges épületté vált, Khíva legnagyobb kupolájával, amelyet kék, mázas csempe borít, csillogó, aranyozott hegyével.
Az első európai, akik közvetlen kapcsolatot létesített, Pahlavan Mahmud és a mauzóleum boltozatára írt „rubayi”



(négysoros versforma és lírai műfaj a perzsa irodalomban; rímképlete aaba.) szerzője között, egy magyar orientalista és utazó, Vámbéry Ármin volt, aki a XIX. Század második felében látogatott Khívába, vándorló dervisként.  Sajnos Pahlavan Mahmud versei, amiket Piryar-Wali álnéven írt , kivéve azokat, amelyeket a sír falán találtak, nem maradtak fenn.








Tash-Khauli  káni palota

Az Ichan-Kala keleti részén található, az 1830–1838-ban épült Tash-Khauli palota a legjobb példája, a korabeli Khorezm építészeti nagyszerűségének. Először a hárem lakónegyede,
majd a hivatalos fogadások helyszíne,
és utoljára a tárgyalóterem épült meg.


A kán szobáját és háremét egyetlen folyosó választja el a hivatalos résztől. A kán szobája a legnagyobb és leggazdagabb a dekorációja;


a másik négy szobát a kán feleségei használták - a Korán szerint az embernek nem lehet négy feleségénél több, mert az iszlám szerint nem illett több feleséget tartani, mint amennyi a profétának volt

A hárem minden szobájának külön bejárata van, amely nem kapcsolódik más szobákhoz.


 "Naplemente után mintegy két órával az uralkodó a hárembe vagy hálószobájába vonul vissza, és ezzel a khívai fejedelem mindennapi munkája be van végezve. A hárem itt a világért sem az, ami a török vagy perzsa udvaroknál. A nők száma csekély, a háremélet tündérszerű színezete egészen hiányzik, minden a legszigorúbb szűziességre és erkölcsiségre van számítva, és e tekintetben a khívai udvar felette is áll a többi keleti udvaroknak. A jelenlegi kánnak csak két törvényes felesége van, ámbár a korán négyet enged meg. Ezek mindig magából a királyi családból választatnak, s nagyon ritka eset, hogy egy-egy magasabb hivatalnok leányát, ki nem tartozik a családhoz, e méltóságra fölemeljék. Bár a fejedelem neje felett, éppen úgy, mint minden alattvalója felett, korlátlanul uralkodik, mindazonáltal neje, ha valami különös vétket nem követett el, szelídebb bánásmódban részesül. De címe vagy valami más előjoga éppen nincs; udvartartása csak annyiban különbözik a többi háremtől, hogy neki több cselédje és rabnője van. A nőcselédek rendesen hivatalnokok nejei és leányai, a rabnők többnyire perzsa nők s egynéhány fekete arab nő. Ami a külvilággal való érintkezést illeti, e tekintetben a khívai fejedelemnők sokkal inkább meg vannak szorítva, mint kelet többi uralkodónői. A nap legnagyobb részét a háremben töltik, ahol cicomára és öltözködésre a lehető legkevesebb időt pazarolnak; nem is igen sok pazarolni való idejük van a hárem hölgyeinek, minthogy egy országosan divatozó szokás azt követeli, hogy a ruhákat, szőnyegeket s egyéb kelméket, melyeket a fejedelem használ, ha nem is mind, de legnagyobbrészt saját felesége készítse el. Ez hatalmasan emlékeztet a régi, patriarchális élet szokásaira, melyből Turkesztán, durvasága dacára is, még elég sok kedves vonást őrzött meg." Vámbéry Ármin
https://mek.oszk.hu/02300/02395/html/01.htm


A vendégek és a küldöttségek számára kijelölt rész egy négyzet alakú, amelynek közepén kerek emelvény található a kán jurtája számára, ahol a nomádok küldöttségeit fogadta.


A palota nyugati része, amelyet a bírósági meghallgatásokhoz használtak, és amelyeken a kán maga is részt vett, kétszer olyan nagy volt, mint a fogadóudvar.

  Ennek falait - és az egész palotát - Abdullah híres művész díszítette, Genious művésznéven.



Szinte hihetetlen, hogy mindez egyetlen napba fért bele, de íme leszállt az este.







3 megjegyzés:

  1. Csoda szépek ezek a csempe berakásos falak, épületek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Majd írok egy bejegyzést a mázas csempékről is

      Törlés