2019. szeptember 27., péntek

Érdekel az üzbég konyha? Utazz Üzbegisztánba!

Elém került egy kép a Facebookon, az Agra Kulturális Utazási Társaság hirdetése volt. Így ezt a kérdést tettem fel Lacinak a férjemnek: Érdekel az üzbég konyha?  Mivel a válasz igen volt, ezért elutaztunk Üzbegisztánba. Egyúttal ez lett a születésnapi ajándékom, hiszen nagyon régóta szerettem volna megnézni a világnak ezt a részét.
A csoport vezetője Dr. Mordovin Maxim  régész, egyetemi docens volt.
Néhány szó az országról.
Üzbegisztán 1991-ben vált független állammá. Első elnöke Islom Karimov, akit máig nagy kultusz övez.
Az ország területe kb ötször nagyobb, mint Magyarország, lakossága több, mint 30 millió. Hivatalos nyelv az üzbég, de majd mindenki tud oroszul. Így mi sem voltunk elveszettek. Laci legalább sokat gyakorolhatta a nyelvet, én csak szerény tudásomat kapargattam elő, az agyam mélyéről, (ez sajnos mutatja a volt iskola oktatást).
Végre elindultunk, szokás szerint a repülőtéren hagytuk a kocsit.

Moszkvai átszállással repültünk Taskentbe. Moszkvában, a tranzitba való beengedés, kész kabaré, beérkezik több nagy gép, de egyetlen kapu van nyitva, ahol jól megnéznek mindenkit, egyenként az útlevelével együtt, így aztán ez a művelet majd 1 órát is igénybe vesz.




Azt hittem, kapszula hotelek csak Japánban vannak, de a Seremetyjevói repülőtéren is vannak. A repülőtér jó nagy, de roppant kényelmetlen, üzletek vannak dögivel, de székek, hogy az utasok kényelmesen leülhessenek a beszálló kapuk környékén, na azok alig vannak. 6 órát várakozni, hát nem egy leány álom.





 
Végre hajnali háromnegyed háromra Taskentba értünk. Ez legalább barátságos, gyors és kényelmes repülőtér.


Pillanatok alatt kint voltunk a buszbál, hogy a szállodába vigyen.





 Néhány óra alvás után indultunk felfedezni a várost.


1 megjegyzés:

  1. Jó hosszú út lehetett. A szálloda belső emeleti része a nagy komphajóinkra emlékeztet. Kiváncsian várom a többi mesét.

    VálaszTörlés