2019. szeptember 29., vasárnap

Üzbegisztán, Khíva III. rész, Muhammad Amin kán medresze, Kunya Ark a vár

2019. szeptember 29.

Belépve a kapun ez a kép fogad, Muhammad Amin kán medresze és a csonka minaret.




 Majolika térkép, melyen az Ichan-Kala nevezetességei vannak feltüntetve.
A Kalta minor, vagyis csonka minaretről sok történet kering. Khíva városa túl akarta szárnyalni Buhara 46 méter magas minaretjét. Hozzá is kezdtek, de az egyik verzió szerint, meghalt az építőmester, a másik verzió szerint, a tetejéről pont a kán háremébe lehetett volna belátni, ezért rögtön befejezték, a harmadik változat szerint az építőmester meg akart szökni és a kán ledobatta a félig kész minaret tetejéről. Tény és való, akkora, amekkora, de így is gyönyörű.

Muhammad Amin kán medresze az első épület a kapu mellett.Ez Közép-Ázsia legnagyobb medreszéje, 78 méter hosszú 60 méter széles, két emeletes, 125 helyiségében 260 diák tanulhatott. Ma Szálloda üzemel benne.









A Kunya-Ark ("régi erőd") az Ichan-Qala belső fellegvára. A 17. században Muhammad-Erenk Kán (1687-1688) alapította. A 18. század végére Kunya Ark "városon belüli várossá" vált, és magas fal választotta el Ichan-Kala-tól, 19. század elején a várat újjáépítették. Az erőd teljes mérete 130x 93 méter. A várba egyetlen kapu vezet, mérete 13 x 8,5 méter és 5,8 méter magas.
A Kunya Ark bejáratának közelében lévő teret, katonai felvonulásokra és terepi kiképzésre használták.(mondjuk, nem sok látszik belőle)
A várban volt egy hivatalos fogadócsarnok,


a kán irodája,

mecsetjei, pénzverde,



hárem és sok más melléképületet.
Az épületek közül kevés maradt meg, most különböző kiállítások vannak bennük.

" Vámbéry Ármin (1832-1913), a híres magyar tudós,keletkutató, nyelvész, utazó és Közép-Ázsia feltárója emlékére, aki 1863-ban járt Híva, Buhara és Szamarkand városokban"
 


Szergej Pavlovics Tolsztov szovjet régész, etnográfus és történész, a közép-ázsiai népek történelmének, etnogenézisének, a karakalpak nép kultúrájának kutatója, az ősi hvárezmi civilizáció felfedezője,nevéhez fűződnek Toprak-Kala, Angka-Kala, Koj-Krylgan-Kala ásatásai is. 

Yahyo Gulomovich Gulyamov 1936-ban számos régészeti expedíciót vezetett (Taskent, Bukhara , Samarkand, Ferghana ). 1938-50 -ben a Khorezmi Régészeti és Néprajzi Expedíció vezetőjének helyettese volt.
 
 



 régi pénzek, selyempénz




Avicenna, teljes nevén Abu Ali al-Huszajn bin Abdallah ibn Szína, (980-1037)
Világhírű perzsa származású polihisztor.  A középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakja, a modern nyugati orvostudomány megteremtője. Egyike a világ legismertebb és legtiszteltebb orvosainak. Munkássága az iszlám aranykorának egyik csúcspontja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése