2011. szeptember 6., kedd

Szeptember 3 a Tiltott Város

A harmadik Ming császár Yongle 1403-ban költöztette ismét az udvart Pekingbe és elrendelte egy új palota építését. Annak alaprajza megegyezik a ma ismert palotáéval. Az építkezés 1406-1420 között zajlott és 200 000 ember dolgozott rajta. A császár 1421-ben költözött be.
A császári palota alapfelszerelése, lépcső, oroszlán, sárkány, kapu és rengeteg nagyméretű vizes- edény.











A hatása és a méretei leírhatatlanok, kb. az első 6 kapuig tudtam követni, hogy éppen hol vagyunk.
A látogatók beengedése, annak megszervezése minden elismerést megérdemel. A belépő 60 Yuan és béreltünk elektronikus idegenvezetést, legnagyobb meglepetésünkre magyar nyelven is van. Ennek ára 40 yuan és 100 yuan kauciót kell a készülékért letenni, amit visszaadtak a készülék leadásánál. A fülesen keresztül mindig elmesélték legalább dióhéjban, hogy az adott épületről, kapuról vagy udvarról mit lehet tudni. Valami elektronikus módon érzékelte, hogy éppen hol vagyunk.
Reggel fél 10-kor mentünk be és zárásig este 6-ig jártuk a palotát, sajnos kb. csak a felét láttuk, bár a vége felé az agyam már nem is volt képes befogadni a rengeteg csodát. Sajnos a pavilonokba nem lehet bemenni, csak üvegen keresztül lehet benézni, néhány nagyobb terembe a nyitott, de ráccsal elzárt ajtón keresztül lehet benézni. Az üvegek mocskosak, a kiállított tárgyak porosak, a termek sötétek. A fotózás így elég körülményes ( csak majd otthonról teszek fel képeket, mert nem kínlódok a laptoppal) A pavilonok nagy része elhanyagolt, a tetőkön kinőtt a fű, a faszerkezetekről lekopott a festés, a hatalmas ajtók korhadoznak.
A Palota udvarain nincsenek fák, nehogy magasabbra nőjenek, mint ahol a császár tartózkodik. A feleségek és ágyasok pavilonjánál már akad egy-két fa, de a személyes életterük egyáltalán nem volt fényűző.
A tiltott város egy aranybörtön és legalább is európai szemmel nagyon kényelmetlen.
Este pekingi kacsát vacsoráztunk, az étterem nagyon híres és ennek megfelelően csicsás, 5 emeletes, azon az emeleten ahol mi voltunk az egyik teremben kb. 80 asztal a másikban 12 volt.

A kacsától nem voltam elragadtatva, nem ajánlom senkinek, a leves kifejezetten ehetetlen volt, természetesen aranyárban adták.
Holnap a nyári palota következik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése