2011. szeptember 8., csütörtök

Szeptember 5 Láma templom, Ég temploma

 
Ma a vallás jegyében telt. Egy rakat eszméletlen poros Buddhát láttunk, de a templomok és a park csodálatosan rendben van tartva.




A Láma templom, Yonghe-gong a legnagyobb tibeti templom és kolostor Pekingben, sokkal régebbi, mint a mai zavaros viszonyok Peking és Tibet között. 1694-ben emelték Kangxi császár idején. Az ő negyedik fia lakott itt, míg meg nem szerezte a trónt. Ezután alakították templommá.A Qing korban csak évenként egyszer nyitották meg. A lámaista templom együttes pavilonok sorozatából áll és a mai napig élnek benne szerzetesek. Ebben a templomban található a világ legmagasabb Buddha szobra ( szerintem a legporosabb is, hogy miért nem takarítják meg szegényt, el nem tudom képzelni) összesen 26 méter magas, ebből 18 látszik és az ellensúly a föld alatt 8 méter.


 Bár a templom Peking közepén van, még is végtelenül csendes és békés. Sokan járnak ide imádkozni, még a sima hétköznapokon is.
Az Ég temploma Tien tan volt a következő cél. Ez a templom egy hatalmas park közepén áll és 1420-ban épült. A mindenkori császár évenként egyszer kijött ide és itt tartották a téli-napforduló szertartásait. Az utolsó szertartást 1914-ben az önjelölt császár Yuan Shikai végezte el.




A templom együttes legmagasabb és egyben legnagyobb épülete az Égi Imádságok Csarnoka ez 1420-ban épült. Háromszintes, csúcsos tetejét 50ezer kékes mázas cserép fedi.Egyetlen szög nélkül ácsolták, gerendák és szarufák sincsenek benne, 28 oszlop tartja a középső 4 oszlop 20 méter magas.
A parkban nagy élet folyik, természetesen itt is van fedett folyosó, ahol a nyugdíjasok nagy kártyacsatákat folytatnak.
Este a Tiananmen térre mentünk. Betartottuk az útikönyvek ajánlását és a déli oldalról léptünk be a térre.




Ezen a végén van a Mao emlékmúzeum (egy hatalmas épület) a tér körüli a Parlament, a Nemzeti múzeum és különböző diplomáciai épületek vannak. A téren van két legalább 20 méter hosszú kivetítő fal, ahol Kína különböző tájait mutatták be. Valamint itt van a zászló is, amit a nap végén levontak. Ezután már indulhattunk is vacsorázni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése