2011. szeptember 2., péntek

Augusztus 29 Shanghai

Reggel különböző bankügyeket intéztünk és megpróbáltunk mobil internetet vásárolni, de olyan eszméletlen drágán adták, hogy lemondtunk róla, majd ha lesz wifi valahol, akkor feltöltöm az irkálásomat.

Szóval bementünk Shanghai belvárosába, busszal, majd az 1es metróval. Shanghaiban összesen 11 metró vonal van és egyik sem rövid, az 1esnek Laci megszámolta a megállóit 28 db van neki. Ennyit a dimenziókról. Van Shanghai kártyánk, mindenütt azzal fizetünk a közlekedésért, a buszon van egy képernyő, ahhoz kell érinteni, kiírja hogy mennyit vont le és azt is, hogy mennyi pénz maradt a kártyán. A metrónál, amikor bemegyünk kell odadugni, kiírja mennyi pénzecske van és amikor kijövünk akkor vonja csak le, természetesen az újbóli odaérintés után, nem fizetsz nem tudsz kijönni. 9 megállót mentünk és 3 jüan vagyis 90 forintot fizettünk fejenként.





Először a Shanghai múzeumba mentünk, ami teljesen ingyenes mindenkinek, nemcsak a kínai embereknek.

Az épület modern, de nagyon jó felépítésű 3 emeletes és nagyon szép dolgok vannak kiállítva, bronz és porcelán edények, szobrok. Ruhák a különböző nemzetiségek viselete, kézimunkák és bútorok, valamint kalligráfia –hogy hányféle írásmód van, sosem gondoltam volna- viszont az ecsettel írott szöveget nem tudtam olvasni, csak néhány jelet ismertem fel.





Taxival átmentünk az óvárosba. Régi épületek, templomok, tó, rajta egy híd amely kilencszer törik meg ( minek építenék egyenesen, mikor kacskaringósan is lehet) ez állítólag jó a gonosz szellemek ellen. Sajnos mire odaértünk a Yu garden már be volt zárva, tehát lesz még egy utunk erre a részre.



Ma nem volt kegyes hozzánk az időjárás, bár a monszunnak már régen vége, de hol megáztunk, hol megszáradtunk, a gőzfürdő feeling csodás.

Lesétáltunk a Huangpu folyóhoz, de a hajókázás elmaradt, mert újabb adag zuhit kaptunk a nyakunkba. Így a parton a Bund-on sétáltunk ( itt nem az autók mennek a folyóparton, mint Pesten, hanem egy szédületes magas kiépített sétány van végestelen végig. A túlpart úgy néz ki mint Manhattan a kanyarodó folyóval és a felhőkarcolókkal.


Este 7 órakor az összes épületet kivilágítják, fényárban úszik minden. Nagyon sokan sétálnak kint, addigra már elviselhető az időjárás. Ahogy ballagtunk a Metróhoz, Mimi és Laci bementek vásárolni egy boltba én meg ücsörögtem egy padon és egy fiatal párral beszélgettem kínaiul. Megértették, amit mondtam és én is értettem őket. Ez nagy sikerélmény volt nekem.


Holnap egésznap Xu Dannal fogunk csavarogni a városban, a Pudong következik, majd este vacsora, bízom benne hogy nem lesz olyan eszméletlen mennyiségű kaja, mint tegnap.

5 megjegyzés:

  1. De jó, hogy végre fel tudtad tölteni a beszámolókat...élvezet olvasni, nagy élmény lehet az ottlét!

    VálaszTörlés
  2. Végre megérkeztek a beszámolók, nagyon jó olvasni őket :-)))

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikus csajszi vagy. Örülök, hogy sikerélményeed volt a sok látnivaló mellett.

    VálaszTörlés
  4. Én is nagyon vártam már a beszámolókat, úgyhogy most gyorsan végig is olvasom az összeset. Pihenjetek jól addig is. :)

    VálaszTörlés