2016. szeptember 28., szerda

Shanghai Jing’an temple, 上海 静安寺 Shànghǎi Jìng'ān sì



Szeptember 28  Shanghai Jing’an  temple
上海 静安寺  Shànghǎi Jìng'ān sì



Előzőleg nem jártunk itt, így most bepótoltuk. Kiléptünk a metró állomásból, néztem jobbra, balra,  (hátra nem) és nem találtam a templomot. Gondolom jót mulatott magába a rendőr, akitől megkérdeztem, hogy hol van. Ilyen mafla egy turistát sem látott még. A csoda sem gondolta, hogy a metró kijárat a templom egyik épületének aljában van. A Jing’an templomot nem régen újították fel, frissen van aranyozva minden és nagyon szép. A templom működik, sok szerzetes lakik benne. A város közepében a nyugalom szigete, ahogy a neve is mutatja, (Jing'an nyugalmat jelent).






Jing'an egy híres ezoterikus buddhista templom A Jing'an Temple először Wu állam (222-280) idején épült, a Wusong River (más néven Suzhou-folyó) mellett  a Három Királyság időszakában (220-265). Eredeti neve Chongyuan templom, majd átnevezték Jing'an-ra  1008-ban, az  Észak-Song-dinasztia (960-1127) idején. A Jing'an Temple  1216-ban költözött jelenlegi helyére,  a Dél-Song-dinasztia (1127-1279) uralkodása alatt, azért hogy védjék a közeli folyó árvizeitől.  Sokszor újjáépítették és megjavították az idők folyamán. A a templom architektúrája főként Guangxu császár (1875-1908) a Qing-dinasztia (1636-1911) uralkodása alatt épült.

A kulturális forradalom alatt műanyag gyárat rendeztek be az épületbe ( milyen őrült barbárság), a templom 1972-ben leégett, és a rekonstrukció után, 1983 óta újra templom. A nagy felújítás 2010-ben lett kész.

Három  nagy terme van, amelyek mindegyike saját udvarral rendelkezik





Mennyei királyok terme, Három szent terme,
Erényes munka terme


A Mahavira terem, a nagyterem,  az Értékes terem.  Itt  van a Sakyamuni Buddha, a szobor 15 tonna ezüstből készült és 8.8 m magas. Éppen lótusz ülésben meditál.


Az épület burmai teak fából készült, 46 hatalmas oszlop tartja. Az egész csodálatosan van megmunkálva.  



 Keletre a fő terem a Guanyin terem. A terem közepén az istennő szobra áll, amely kámfor fából készült. Egy lótusz alakú alapon áll, a szobor 6,2 méter magas, súlya 5 tonna.

Szemben a Jade Buddha terem, ahol egy 3,8 méteres Jade Buddha ül középén, súlya 11 tonna. Ez a legnagyobb, ülő jade Buddha szobor az országban. A szobrot Burmából hozták.
 Ming Dinasztia, Hongwu réz harangja súlya 3,5 tonna

 ez egy másik csingilingi, erről nem írtak semmit.
 

Kő Buddhák,  a déli és északi dinasztiák idejéből (420-589)

Mesterfestők, Chu Zhishan, Zhang Daqian és Wen Zhenming   festményei díszítik a templomot.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése