2019. október 8., kedd

Üzbegisztán, ami eddig kimaradt, a díszítő művészetek

Az egész utazás alatt nagyon sok csodát láttunk. Ezek közé tartoznak a hímzések. A neve suzani és lánc öltéssel készül, de nem azzal a technikával, amit mi ismerünk, hanem valami fura horgolótű szerűséggel, mint a szemfelszedők húzzák fel a fonalat és hurkolják egymásba. Ezzel a technikával azután készül minden, terítő, ruha, kabát. Taskentben múzeum is van, Alkalmazott Művészetek Múzeuma a neve, sajnos ezt nem láttuk, és könyvesboltban sem voltunk, ahol sok könyvet lehet találni többek között a hímzésekről is. A hímzés neve Suzani a perzsa سوزن Suzan-ból származik, ami azt jelenti, hogy tű .    
A minták általában virágok, napkorong, gránátalma. Régen a lányok az esküvőjükre hímezték ezeket és minden mintának akkoriban meg volt a maga jelentése, hogy ez a mai napig így van-e, azt nem tudom. Mindenesetre szíves megtanulnám ezt a technikát, hisz annyira más az általam ismertektől.
suzani-history







 Eszti csodaszép kabátja

A szőnyegek, a kis szövőkereteken készült darabok, vagy a hatalmas valószínűleg gépi szőnyegek melyek a mecsetekben vannak, ámulatba ejtőek.












A fafaragások, ajtók, oszlopok, tetőszerkezetek
















Az iszlám művészet többnyire elkerüli az ábrás képeket, hogy az ne váljon imádat tárgyává. Mázas csempék, falfestések mintázata a girich. Girich ( perzsa : گره , "csomó" ) egy dekoratív iszlám geometriai műalkotás, amelyet építészetben és kézműves tárgyakban használnak, és szögletes vonalakból áll, amelyek összekapcsolt hevederes mintát alkotnak .
Az iszlám tervek négyzetekre és körökre épülnek, általában ismétlődnek, át- és átlapolódnak, hogy bonyolult és összetett mintákat hozzanak létre. Addig ismétlik ezeket, míg teljesen kitöltik a teret.
















ezek pedig festett minták, fa mennyezeten illetve falon













Néhány művész munka közben és a műalkotásaik













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése