2019. október 1., kedd

Üzbegisztán, Buhara VII. rész, Zsinagógák, zsidó temető

2019. október 1.

Zsinagógák
Nem egy napon néztük meg mindkettőt, de egy beírásba teszem a temetővel együtt.
A zsidók, első írásos említése Közép-Ázsiában a IV. század elején jött létre. A perzsa nyelvet használták, majd később a kialakult a Buharian, ami a perzsa nyelv tadzsik nyelvjárása némi héber nyomokkal. Ez a nyelv megkönnyítette a többi közösségekkel való kapcsolatot és a zsidók az oktatási és kulturális életében használták.
Buharában az 1620-as években épült fel az első zsinagóga, köszönhetően az özvegyasszony és Nadír Diván Bég megegyezésének, korábban a Magoki Attori mecsetet használták közösen a muszlimokkal.  
A zsinagóga főként reggel és este van nyitva. (mi is késő este jártunk mindkettőben) A közép-ázsiai zsinagógák elrendezése általában hasonló - kicsi udvar és az imádkozási termek, valamint az oktatásra használt terem. Senki ne gondoljon arra, hogy ezek a régi zsidó negyedben lévő zsinagógák, olyan monumentális épületek, mint amik például Magyarországon is vannak. Ha nem lenne tábla a bejárat felett nem tudnád mi van a kapu mögött.
ez az első ahol jártunk, XVI századi
A bácsi nagyon kedves volt és sokat mesélt, nagyon büszkék a híres látogatóikra, még Hillary Clinton is járt itt, a falon lévő képek a látogatókat mutatják.

a második zsinagóga
 a belső elrendezés majdnem olyan, mint a másik
az udvar viszont az oszlopos résszel olyan, mint a nyári mecsetek, gondolom a nagy melegben, jobb kint lenni, a falon itt is ki vannak rakva a képek, ki mindenki járt itt. 

A zsidó temető

Az ősi zsidó temető a város szívében található, több mint 8000 nyugszik itt. A törvény szerint bárhol is élnek zsidók, saját zsidó temetővel kell rendelkezniük. A fenntartásra adományokat a zsinagógákban gyűjtöttek. A halottak emlékét tartották.
A temető rekonstrukciója folyamatban van, a világ minden tájáról kapott támogatásokkal. A bejárati portál elkészült, itt található egy kicsi múzeum is. Ez az szöveg a temető rendje, az alatta levő pedig a temető története, sajnos nem mindenhol olvasható, de majd ha Lacinak sok ideje lesz, legalább nagyjából lefordítja. (az én orosz tudásom, ehhez kevés)
 

Maga a sírkert, nem néz ki gondozottnak, a régi sírok egészen alacsonyak,  sok töredezett, a feliratok már nem olvashatóak,de vannak új sírok is, általában a bejárathoz közel.
A temetőben van egy víztározó is, de nem tudom mire használhatták, égetett téglából készült és olyan a formája, mint a sivatagi tározóké. Viszonylag sok víz is van benne, lent hűvös van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése