2019. október 5., szombat

Üzbegisztán, Urgut, Ургут, Жоджа Чорчинор, A négy platán kertje


2019. október 5.

Most olyan hely következik megint, amiről sohasem hallottam, nemcsak magáról  kertről, de a városról sem. Szóval beültünk a buszba és elindultunk dél felé, az egyre jobban magasodó hegyeket sem tudtam hová tenni. (azt hittem tűrhető vagyok földrajzból)

















Szóval ez a Tien-san hegylánc,  Zeravshan hegység,  végül is a Tien-sanról meg a Pamírról tanultunk, de valahogy az ember nem tudja ezeket elképzelni. Szóval elértünk Urgutba, Ургут.
és átültünk a kis helyi nyünyükékbe,

és mentünk, mentünk hegynek felfele, miközben esett az eső


A látszat ellenére gond nélkül odaértünk a  kiskocsikkal.






A négy platán kertje, belép az ember a hatalmas kapun és elvarázsolja a nyugalom ami itt árad. Szeretem az ilyen kerteket, sajnos nálunk nincsen.
Több variáció is van a keletkezésére.
Az egyik szerint, négy platánt ültetett a park alapítója, Hodzsa Abutolib Szarmaszt, Ходжа Абутолиб Сармаст arab parancsnok, aki a IX. században élt és az arab invázió idején Urgut uralkodója lett, majd itt is temették el a kertben. Ezért is hívják a kertet Жоджа Чорчинор-nak.
Az összes fa nagyon öreg, már nem lehet megmondani, hogy közülük melyik volt az első, gyökereik, törzsük és a koronájuk oly szorosan összefonódik, hogy elválaszthatatlanok. A fákat gondosan őrzik, mellettük egy-egy adattáblán a megközelítő életkor, némelyik több mint 1000 éves.





A legnagyobb fák a bejárat közelében vannak. A park legkülönlegesebb fája az a hatalmas platán, amely majd 1200 éves, alul az átmérője 27 méter, és a gyökerei között egy hatalmas üreget rejt, ahol valamikor a szufi rendnek az iskolája volt. Középen van egy asztal és körben padok, körülbelül 20 ember fér el.














A hatalmas platánok között található egy mecset mely  1914-15-ben épült, eredetileg medresze volt, építésze a szamarkandi Abdukadir, Абдукадыр mester (1868-1934).





A park másik vonzereje a forrás, amelyből egy kis patak folyik az egész kerten keresztül. Vizét gyógyítónak tekintik. A legenda szerint egy kő alól tör fel, és amikor az a követ elvették, hogy megvizsgálják a vizet, a forrás elapadt, a tó és a patak kiszáradt, de ahogy a kő visszakerült a helyére, azonnal megjelent a víz.











A kert területén sírok is vannak, ide a környék híres embereit temetik el.





egészen régi sírok is vannak, de a kert falain kívül.

2 megjegyzés:

  1. Fantasztikus lehetett. Ezek az ős öreg fák csodásak. Itt is van egy-kettő amit minden alkalommal megcsodálok, pedig tuti nem ilyen öregek.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem az ilyen helyeket, a nyugalom, és a csend, semmihez sem fogható

    VálaszTörlés