2019. október 6., vasárnap

Üzbegisztán, Szamarkand, Самарқанд, Islom Karimov mauzóleum, búcsú a várostól és az országtól

2019. október 6.
Islom Karimov Üzbegisztán első elnöke volt. A szamarkandi mauzóleumáról, nem tudok sok mindent mondani, magába a mauzóleumba nem mehettünk be, mert az a mecset udvarában áll, és éppen ima volt. Az egész építmény ízléses, elegáns a maga egyszerűségében. Nem akarták túl szárnyalni a régi mauzóleumok díszítését. Néhány képet készítettem csak.




Búcsú a várostól

A szuper gyorsvonattal utaztunk Taskentbe.A vonat neve Afrosiyob.
A Taskent–Szamarkand-nagy sebességű vasútvonal egy 344 km hosszú, 1520 mm-es nyomtávolságú 25 kV 50 Hz-cel villamosított, kétvágányú nagy sebességű vasútvonal Üzbegisztánban, mely az ország két legnagyobb városát, Taskentet és Szamarkandot köti össze. A vonal keresztülhalad Taskent, Sirdaryo, Jizzax és Szamarkand tartományokon.
Az ország elnöke, Islom Karimov, 2010. január 5-én hagyta jóvá két spanyol Talgo 250 típusú nagy sebességű szerelvény megvásárlását.
Az építkezés 2011. március 11-én kezdődött. A beruházás teljes költsége 70 millió euró volt. A költségek tartalmazták a pálya felújítását, helyenként új vágányok építését és a vasúti biztosítóberendezés modernizálását. A felújítás után az új Talgo 250 motorvonatok akár 250 km/h sebességgel is haladhatnak, ezzel a két város közötti menetidő két óra alá csökken. (Wikipédia).  
Egyetlen dolog nem tetszett, a peron nincs megemelve, ezért nagyon nehéz a felszállás segítség nélkül, csomagokkal még a fiataloknak sem megy.


  Taskentből egy rövid éjszakai alvás után után, a hajnali repülővel indultunk haza, természetesen Moszkván keresztül. A Seremetyjevói reptér visszafelé sem lett a kedvencem, de legalább nem volt órákig tartó beléptetés, pedig Üzbegisztán végül is egy külön ország.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése