2019. október 3., csütörtök

Üzbegisztán, Nurata

2019. október 3.

Sok legenda társul a város eredetéhez és nevéhez. A város megjelenése a Nur erődhöz kapcsolódik, melyet Nagy Sándor alapított Krisztus előtt a IV. században, de emberek már ezelőtt is éltek itt. Ennek alapja a Csasma (Chashma) néven ismert szent forrás volt.
A legenda egy meteoritról szól, amely 40 ezer évvel ezelőtt esett erre a helyre, és amely becsapódás egy gyógyító vízforrást hozott létre. Az emberek ezt isteni kegyelemnek tartották "Allah adott nekünk Nur-t". Nur=fényforrás. A forrás vize egész évben 19,5 Celsius fok és minden betegségre jó. A halak mindenesetre ragyogóan érzik benne magukat. Mivel a vizet szentnek tekintik, a halakat tilos kifogni és megenni.
Tulajdonképpen ennyi van Nuratban. A forrás, két mecset, az itt élt Szent Nur-ot sírja, egy hat méter mély kút és a nagy Sándor idejében épült Nur-erőd, mind egy viszonylag kis bekerített területen található. Ez a Csasma (Chashma).

A Csasma kapuja.
ápolt park van a kapun belül és kívül




A Juma mecset, Джума-мечеть. Ez a város legnagyobb mecsete negyven oszlopa van, kupolájának átmérője 16 méter, és a XVI században épült. (nem volt nyitva, így benti fotó nincsen)
A Namozgoh, vagy Panjvakta mecset, ez a XVI század elején épült, és a tetején 26 kupola van


 A Szent Nur-ot sírja, a nyitott mazar a felesége és az anyja temetkezési helye.




A forrás, halak bőven vannak
A hat méter mély kút, én ugyan nem látom benne Allah kezét, de ha mondják biztosan ott van.




A Nagy Sándor építette erőd
Az erődből nemcsak a szent helyet lehet látni, hanem gyakorlatilag az egész várost, nem nagy.
 Esküvő a Juma mecsetnél



Búcsúzzunk Nuratától, hogy végre elérkezzünk Szamarkandba.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése