2019. október 6., vasárnap

Üzbegisztán, Szamarkand, Самарқанд, Afrasiab, Афрасиаб

2019. október 6.
Afrasiab volt az ősi szogdi (Sogdiana, egy ősi történelmi régió Közép-Ázsiában, a mai Amu-Darja és Szír közötti területén a Zarafshan-völgy központjában. Most Sogd egykori területén van Üzbegisztán - ahol Sogdiana központja volt, Szamarkand - és Tadzsikisztán.)  főváros - a híres Marakanda. Az ősi város a nevét Turan Afrasiab, Турана Афрасиаба király tiszteletére kapta.
A sogdiak a Selyemút fő kereskedői voltak. 1907-ben Stein Aurél a kínai Dunhang közelében fedezte fel az ősi szogdiai leveleket, amelyeket Kr.e. 314-ben írtak, Ezek bizonyítják a kínai-szogdi kereskedők kiterjedt hálózatát, akik főleg nemesfémekkel, fűszerekkel és szövetekkel kereskedtek.Az 1220-as mongol invázió Afrasiab végét jelentette, nem ezen a részen épült újjá a város, hanem az akkori külső részeken, ahol ma is áll Szamarkand.
Az afrasiab-hegyi helyszínen az első ásatásokat 1880-as években végezték orosz régészek, az akkori leletek sok mással együtt Szentpéterváron vannak. Üzbegisztán függetlensége óta folytatódna az ásatások és egy üzbég-francia együttműködés rámutatott, hogy már Kr.e. a 9.-8. században nagy település létezett itt erős fellegvárral, palotával, lakóépületekkel, középületekkel és templomokkal. Az egészet egy 8 méter vastagságú erős fal vette körül.
A múzeumban látható, hogy egy fejlett, kifinomult társadalom élt itt.

A fehér elefánt! Amikor utat építettek keresztül ezen a területen, egy fiatal régésznő felügyelte a munkát, akit simán el akartak hajtani, de ő észrevette az egyik markolóban a fehér elefántot. Ezután a fellegvár ásatása feltárta a legnagyobb kincset, az uralkodói udvar freskóit.


 Sajnos a freskók konzerválása nem sikerült, színüket elveszették, Hajdan így néztek ki
 Koreai régészek is dolgoztak itt, miután az egyik freskón koreai küldöttség is szerepel, és készítettek egy szuper animációs filmet, ami, mint utóbb számomra kiderült, Koreában tananyag.


Felvettem, mert nem szóltak érte, ez angol szöveggel van, de meg sem közelíti a koreai filmet. 
Afrasiab angol szöveggel

  ez pedig orosz szöveggel
Néhány ornamentika, feltehetően szintén a palotából






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése