2019. október 5., szombat

Üzbegisztán, Szamarkand, Самарқанд, Bibi-hanim mecset, Мечеть Бибиханым

2019. október 5.





A Bibi-hanim mecsetet, Timur Lenk a diadalmas indiai hadjárata után építtette 1399-1404 között, és szeretett feleségéről nevezte el. Ez Közép-Ázsia legnagyobb és a mohamedán világ egyik legnagyobb mecsetje: alapterülete 100x140 méter. A mecset valaha egész épületkomplexum volt,  magas fal vette körül, négy sarkán minarettel.


A téglalap alakú udvar keleti oldalán áll a 33 méter magas és 46 méter széles főbejárat, vele szemben a főépület, a mecset ami 36,6 méter magas és türkiz színű kupolája van. Az udvart Timur idejében márványlapokkal kövezték le, és egy ásott mély  kútba vezették el a csapadékot.











Az udvar közepén található a hatalmas, márványból készült korán-tartó állvány, amit Ulugbek parancsára állítottak fel.



Ez az épületkomplexum, azonban meghaladta a mesterek tudását és még Timur életében elkezdett romlani és az 1897-es földrengés tetézte a pusztulást.

1968-ban megkezdődött a Bibi-hanim helyreállítása. A teljes komplexumból csak öt fennmaradt épület látható: a portál, a nagy mecset az udvar hátuljában, két kicsi mecset és egy minaret.
A főportált, amely magasságának csak nem fele elpusztult, újjáépítették, az alsó márvány szegélyeredeti, ezért sötétebb. A főmecsetnél is látható, hogy a megmaradt díszítés sötétebb, mint a rekonstrukció. A három helyre állított minaret magassága kisebb, mint amit a XV: századi kézművesek építettek. A főmecset és az oldalsó mecsetek kupoláját szintén teljesen helyreállították, és mai is folytatódnak a munkálatok.

































Timur Lenknek nem volt Bibi-hanim nevű felesége, főfeleségét Сарай Мульк Ханым, Szaraj Milk Hanim-nak hívták

2 megjegyzés:

  1. Csodásak. Mindig ámulatba ejt a korabeli építőmesterek tudása. Gyönyörű, hatalmas dolgokat alkottak.

    VálaszTörlés
  2. Tulajdonképpen, nem tudom felfogni, hogyan voltak képesek minderre

    VálaszTörlés