2019. október 2., szerda

Üzbegisztán, Buhara IX. rész Nyári palota, Sitorai Mohi-Hosa Palace, Дворец Ситораи Мохи Хоса

2019. október 2.

Nyári palota, Sitorai Mohi-Hosa Palace, Дворец Ситораи Мохи Хоса


Nyári palota nélkül, nem lehet meg egy uralkodó. Így azután a buharai emír is építtetett magának. Az első palota Emír Nasrrullah (1826-1860) uralkodása alatt készült, ez azonban nem maradt meg. Hogyan válasszon helyet a palotának a sivatagi környezetben az emír? A birka módszer vált be, hogy aztán, ahol a legjobban legeltek a birkák, vagy ahol a kitett hús legkésőbb romlott meg, ezt már csak talán Allah tudja, mindenesetre jó helyet választottak, kellemes a klímája a palotának. A következő emír új rezidenciát építtetett, és a feleségéről nevezte el, így lett Sitorai Mohi-Hosa a palota neve, azonban ez sem maradt meg. A jelenleg látható, 1912-1918-ban épült nyári palota Buhara utolsó emírje, Said Mir Alim nevéhez fűződik.



 Itt aztán minden be van dobva, mi szemszájnak ingere. Visszaköszön a cári palota kék-fehér színe az oszlopokon, az ablakokon, a bejáraton, elég megdöbbentően hat. 



 Végül is, ha az emírnek ez tetszett.
  A kapu a palota belső udvara felől

a fehér szín a palotán belül is megtalálható, a fehér terem különleges hófehér stukkókkal díszített, nagyon elegáns és nagyvonalú


A boltívekben megjelenik a jellegzetes buharai cseppkő díszítés
A többi terem már a szokásos túldíszített mind tükrökkel, mind festéssel, a kályhákban lehet-e fűteni, vagy csak dísz az is, ki tudja.

Az emír hűtőszekrénye, hajdanán a Pamír hegységből hozták a jeget bele
és akkor a pompázatos termek és kiállítási tárgyak






A vendégház


Különlegessége, hogy a fogadó termet kialakítása miatt, nem lehet kívülről lehallgatni. A terem kőralakú és az épület közepén helyezkedik el, nincsen az udvarral érintkező, fala, ablaka, illetve ajtaja.






az emír kaftánja, jó nehéz lehet az arany hímzéstől
A hárem, ezt csak kívülről lehet megnézni

Erről az emelvényről nézegette az emír a fürdőző háremhölgyeket, bedobott egy almát a vízbe a kiválasztott lánynak, annak meg ha tetszett, ha nem, az emírrel kellett töltenie az éjszakát. Hát az emír nem volt az az adoniszi alkat.


2 megjegyzés:

  1. Elképesztő gazdagságban élhetett az emír.... Tényleg fényűző az egész.

    VálaszTörlés
  2. Gazdagság az volt, de volt hozzá sok veszekedő asszony is, meg lakhatás szempontjából elég kényelmetlenek ezek a paloták, meg várak.

    VálaszTörlés