2019. október 1., kedd

Üzbegisztán, Buhara V. rész Kereskedelmi kupolák, Magoki Attori mecset, мечет магоки аттори

2019. október 1.
Kereskedelmi kupolák 

A középkori Buhara fő utcáin kupolás bevásárló árkádokat építettek. Három közülük, amelyek a 16. században épültek, napjainkig fennmaradtak. A Toki Zargaron , az ötvösök kupolája, két út kereszteződésénél található. Tok jelentése: „boltív” vagy „boltozat”; ez a szót utcai bevásárló árkádokat is jelenti. A Toki Zargaron négy boltíves átjárója nyitva állt a Nagy Selyemút karavánjai számára. A nagy, 16 ablakos bordás kupola egy oktaéderes alapon áll, és mellette kisebb kupolák vannak, amelyek a kézművesek munkatermeit és üzleteit fedik. 



A Toki Telpak-furushon  a kalaposok kupolája, a bevásárló árkád 5 utcát foglal magában, széles kört rajzolva. A Toki Telpak-furushont koronázó központi kupola, ablakokkal rendelkezik. A múltban az üzletek rengeteg turbánnal, szőrme sapkával és koponya sapkával találkoztak, melyeket selyemmel és gyöngyökkel díszítettek.



Két utca Y kereszteződésénél, amelyek közül az egyik közvetlenül a város központjába vezet, emelkedik a Toki Sarrafon Pénzváltók kupolája. 

 A 16. században a Toki Sarrafon kupoláját égetett tégla alapokra építették. Négy keresztező íve alatt van egy átjáró. A kupola neve bizonyítja azt a tényt, hogy a középkorban Buhara volt a Selyemút egyik legnagyobb kereskedelmi központja. Itt a helyi kereskedők cserélhették pénzüket külföldi pénznemekre, mielőtt távolabbi távoli területekre indultak, míg a külföldi kereskedők könnyen megszerezték Buhara érméit.


Magoki Attori mecset, мечет магоки аттори 
 A magoki Attori mecset egy pogány szentély helyén épült, ahol a holdat imádták. Arabul a hold Moss, ezért a mecsetnek van második neve is - a Moss mecset.
Az arab hódítás előtt egy bazár volt itt, ahol  bálványokkal, gyógyitalokkal és fűszerekkel kereskedtek.  
Az első mecset ezen a helyen a IX. században épült de a x. század közepén leégett, majd a XII. században újjáépítették. Az ekkor épült déli portál megmaradt, amikor a XV. században az épület összeomlott. A Magoki Attori kezdetben hat oszlopú mecset volt és 12 kupola fedte. A főbejárat az épület hosszanti oldalán van, eltolódva a központi tengelytől.
A mecset díszítésénél a kombinálták a téglák, a mozaikok és a mázas csempék mintáit.
 Az új keleti portál feliratai alapján a mecset újjáéledése 1546-ra tehető, de már akkor is lejjebb volt az utca szintnél, ezért a nevének első része "Magok" gödröt jelent.
Szinte hihetetlen, hogy egy mecset csak úgy eltűnhet  kb 800 évre a por és homok réteg alatt. A régészeknek szó szerint ki kellett ásniuk.
Még egy érdekesség erről a mecsetről. A muszlimok és a zsidók együtt használták, valószínű nem egyszerre, hanem szépen sorban egymás után meghatározott rend szerint. A mai napig a buharai zsidók imáik során a következő szavakat mondják: "Шалом алейхем"  ez a béke vágya.
Ma a mecsetben szőnyegmúzeum van.






1 megjegyzés:

  1. Hihetetlen jó állapotban vannak ezek a régi épületek. Nagyon tetszenek. Látom milyen sok turista van.

    VálaszTörlés