2019. október 2., szerda

Üzbegisztán, Buhara X. rész A négy testvér temető, Chor Bakr memorial, Некрополь Чор-Бак, Turk-i Jandi mauzoleum, Мазар Турк-и Джанди

2019. október 2.


A négy testvér temető, Chor Bakr memorial, Некрополь Чор-Бак

A Chor Bakr nekropolisz, Buharától délnyugatra Sumitan faluban található. A hatalmas épületegyüttes, amelyet három évszázad alatt építettek, szent hely a zarándokok számára. A nekropolis építése a szamanidák korában kezdődött, amikor a Dzhuybar seydek (seyd: Mohamed próféta -síiták- leszármazottainak tiszteletbeli címe a muszlimok között) már fontos tisztségeket töltöttek be Buharában. A nekropolisz legrégebbi része, Abu Bakr Sad temetkezési helye.
 
  
Abu Bakr Sad-ot a "próféta leszármazottjának" és a Dzhuybar sejkek, azaz Dzhuybar Seyd dinasztia alapítójának tartják.

 1560-ban II. Abdullahan a Shaybanid dinasztia uralkodója elrendelte a mecset, medresze és khanaka építését, ezzel tisztelegve tanítója emlékének. 1593-ban meghalt Khoja Bakr Sad, akit apja mellé temettek, majd később e nemzetség más tagjait is ide temették. Így a Bakr nevet viselő négy ember ugyanabban a Khazirban pihen. A Khazir egy temető a temetőben, falakkal körülvett kis udvar, melynek bejárata egy gyönyörűen díszített kapu.




 Ez különbözteti meg a Chor Bakr nekropoliszt más üzbég temetkezési helyektől. Egy idő után,a Chor Bakr csak a Dzhuybar dinasztia családi sírkertjévé vált, ide temették a dinasztia összes tagját, beleértve a nőket is.



A Chor Bakr nekropolisz egyfajta "halottak városa" - utcákkal, udvarokkal, kapukkal rendelkezik, de a házak helyett mindenütt családi kripták és sírkövek vannak. A három fő épület a központban helyezkedik el, és a XX. század elején egy kis minaretet is építettek.




  A mecset mindig elkápráztat



 


Turk-i Jandi mauzoleum, Мазар Турк-и Джанди

Ezt a mauzóleumot sajnos csak kívülről tudtuk megnézni, mert zárva  volt, hogy azért-e mert éppen felújítják vagy már késő volt, ez nem derült ki.
Buhara egyik legkevésbé ismert helye, bár a szentély majdnem egyidős a Szamanidák mauzóleumával.
A mazar szó, szó szerint a meglátogatandó hely, a zarándoklat tárgya, általában egy muszlim szent sírja.
A szent ékesszóló és oktató imám volt, akinek a neve megtalálható al-Samani munkájában, amely a XII. század közepéről maradt fenn, a teljes neve: Abu Nasr Ahmad ibn al-Faid ibn Musa al Muzakkar al-Jandi.

На русском языке полное имя и звание Святого будет звучать как: глава мусульманской общины Ахмад отец Насра, сын Фадла, внук Мусы, крепкий и украшенный из города Джанда.
Orosz nyelven a Szent teljes neve és címe így hangzik: Ahmad, a muszlim közösség vezetője, Nasra apja, Fadl fia, Musa unokája, az erős és díszített Janda városából.


 




1 megjegyzés:

  1. Fantasztikusak az épületek. Gyönyörű a mecset. nem csoda, hogy elkápráztatott.

    VálaszTörlés