2019. október 6., vasárnap

Üzbegisztán, Szamarkand, Самарқанд, Sahi Zinda, Шахи Зинда, شاه زنده

2019. október 6.


 A Karahanid és a Timurid nemesség mauzóleumainak együttese.

A mauzóleumok Timur uralkodásának idejéből származnak, ám a bejáratot Ulugbek építtette 1434-ben

 A mauzóleumok felső, középső és alsó csoportra oszlanak, ezeket ívelt kupolás átjárók, csartakamik, чартаками kapcsolják össze.




 Az épületek felső csoportja három egymással szemben álló mauzóleumból áll. A ezek között a legrégebbi (1340-es évek)a Hodzsa-Ahmada Ходжа-Ахмада (képen a 6-os számú) mauzóleum. A jobb oldalon található 1361-ben épült mauzóleum (képen a 7-es számú), a baloldali (képen a 15-ös számú) 1405-1406 körül épült, a benne nyugvó neve nem ismert.

Az egész együttes központja a a Kuszama ibn Abbasza, Кусама ибн Аббаса komplexum, amely több épületet is magába foglal, köztük a legkorábbi épületet az 1334-35-ben épült Kuszama ibn Abbasza, Кусама ибн Аббаса (képen a 1-es számú) mauzóleumát,






 és a XVI. századi mecsetet (képen a 44-es számú).






  A komplexum ajtaja 1404-1405-ben készült, dúsan faragott, eredetileg elefántcsont berakásokkal. Itt található még egy X. századi faragott fagerenda a mecset bejáratánál.





A mauzóleumok középső csoportja Timur Lenk idejéből származik, ide temették Timur Lenk rokonait, valamint a korszak kiemelkedő katonai és vallási szereplőit. Ezek az épületek a XIV. század utolsó negyedévétől a XV. század elejéig épültek.  Ezek között van Emir-zade, Эмир-заде 1386. (képen a 10-es számú, nem találtam róla semmit), 

Tuglu –Tekin, Туглу-Текин, - ő Emir Husszein anyja, (Emir Husszein, Timur Lenk környezetében dolgozott) mauzóleumát 1386-ban a fia megbízására építették (képen a 9-es számú). 
Timur Lenk unokahúgának, Sadi-Mulk-aka, Шади-Мульк-ака mauzóleuma 1371-1372 körül készült (képen a 8-as számú).














A legfontosabb mauzóleum, Timur Lenk lánytestvérének Sirin-Bika-aka, Ширин-бика-ака mauzóleuma, épült 1385-1386 körül (képen a 14-es számú).













 Sirin-Bika-aka mauzóleuma mellett, van egy XV. század első feléből fennmaradt nyolcszögletű mauzóleum, minden oldalán ívelt nyílásokkal, a tetején,  hengeren levő kupolával.



 Az együttes legrégebbi épületei, amelyekből csak az alapok és a sírkövek maradtak fenn, a Karakanidok török dinasztia korából valók, a XI-XII. századból.



Az alsó csoportban a legfeltűnőbb a 15. század elején épült kettős kupolájú mauzóleum. Ezt Kazi-zade ar-Rumi-nak, Кази-заде ар-Руми  szentelték, aki a szamarkandi obszervatóriumban dolgozott és a Szamarkand csillagászati táblázatainak, Gurgani zidzs-nek  egyik szerzője. A mauzóleumot Ulugbek építtette a sírja fölé 1434–1435-ben.




végül egy videó, de nem én készítettem

1 megjegyzés: