2019. október 4., péntek

Üzbegisztán, Sahriszabz, Dorut Tilljavat, Дорут-Тилляват, Kok-Gumbaz mecset, Мечеть Кок-Гумбаз

2019. október 4.

A Dorut Tilljavat, Дорут-Тилляват, a Korán olvasásának helye. Az emlékkomplexum három épületből áll: a Szamsiddina Kuljala,  Шамсиддина Куляла mauzoleum, a Kok-Gumbaz mecset, Мечеть Кок-Гумбаз és a Gumbazi Szejidan mauzóleum, Гумбази-Сейидан.

A temetkezési együttes a XIV század végéről-XV. század elejéről származik, és a régi temető területén található. Itt nyugszik többek között Timur Lenk apja, Taragai emir. Az emlékmű kialakítását Szamsiddina Kuljala,  Шамсиддина Куляла nevéhez fűzték. 1438-ban  a Szamsiddina Kuljala mauzóleum déli falának közelében, Ulugbek síremléket épített a rokonok és leszármazottak számára, a XV.-XVII. századi márvány sírkövek szövegeiben említik a Termez Szejidek nevét, ez adta később a Gumbazi Szejidan mauzóleum nevét.




Kok-Gumbaz mecset, Мечеть Кок-Гумбаз




A „Kok - Gumbaz” jelentése „Kék kupola”. A mecset 1435-ben épült egy korábbi épületet is felhasználva, a Dorut Tilljavat, Дорут-Тилляват építészeti komplexumban, Szamsiddina Kuljala,  Шамсиддина Куляла mauzóleumának elülső oldalával vezetve. Az építészek az épület tervezésekor megpróbálták a mecset magasságát a lehető legpontosabban illeszteni, hogy a tengelye megegyezzen a Kuljala mauzóleummal. Ez tette lehetővé az épületek közötti szimmetria elérését, ami a harmonikus stílust adja a komplexumnak. Ennek érdekében eltértek a Mekkához vezető iránytól. Valójában Kok-Gumbaz a Sahriszabz legnagyobb pénteki mecsetje. Itt tartották az összes legfontosabb vallási szolgálatot. A mecset építésének kezdeményezője Mirzo Ulugbek volt - a világhírű csillagász tudós,  a nagy Timur Lenk unokája.



 A kupolát ég kék színű kerámia lapok borítják, az alapját körülvéve, kalligrafikus betűkkel a Temurid korszakra jellemző mondás van: " Az erő és a vagyon Allahé. Csak Allah uralkodik."




Az épület belső része négyzet alakú. A kupola túlsúlyos és fenséges, átmérője 46 méter.

 A hatalmas falak sarkában négy csigalépcső van rejtve, melyek a felső szintre és a tetőre vezetnek.
A mecset falai fehérek és nagyon finom festett mintákkal vannak díszítve.







1 megjegyzés: