2019. október 5., szombat

Üzbegisztán, Szamarkand, Самарқанд, Regisztán, ریگستان

2019. október 5.


A Regisztán, ریگستان  perzsa nyelven homokos hely, a három oldalról beépített négyszög alakú tér, Timur Lenk idejében és később is a város fóruma és egyben kereskedelmi központja volt
 
Bár a tér három épülete különböző időben épült, mégis harmonikus együttest alkotnak, mindhárom épület eredetileg medresze volt. Szemben velünk a Tilla-Kari medresze, jobb kézről a Serdor medresze, balról pedig Ulugbek medreszéje áll. A Regisztán beépítése a XV. század elején, Ulugbek uralkodása idején kezdődött. 1417-1420-ig épült, és a hagyomány szerint, maga Ulugbek a tudós uralkodó is tanított benne.

A medresze 56x81 méter, egy emeletes, magassága 16,5 méter, az ajvan és minaretek 32 méter magasak. A négyzet alakú  udvarban mecset, előadótermek, valamint a kollégiumi cellák vannak.



Szemben vele a Serdor (شیردار ) medresze van, amit Jalangtus-bij szamarkandi uralkodó parancsára építettek 1619 és 1636 között, Abdul Adzsabbar építőművész tervei alapján, aki a javarészt a szemben lévő épületet Ulugbek medreszét igyekezett lemásolni. A medresze a nevét az oroszlánról kapta.

Az épületben 58 cella állt a tanulók rendelkezésére, a főkapu 12,5 méter, a minaretek 31 méter magasak.





A Regisztán harmadik épülete szintén Jalangtus-bij nevéhez fűződik, az ő parancsára kezdték meg 1646-bana tér északi oldalán álló épület alapozását, amely később a Tilla Kari, طلاکاری (arannyal ékesített) nevet kapta. A medresze és a mecset csak Jalangtus-bij halála után 1660-ban készült el.









2 megjegyzés:

  1. Rozi, mindig megállapytom, hogy gyakorlatilag a történelemben sétáltatok....

    VálaszTörlés
  2. Abban, és azt hiszem vissza kell menni mégegyszer

    VálaszTörlés