2019. október 1., kedd

Üzbegisztán, Buhara II. rész Ark, Bolo Hauz nagymecset

2019. Október 1.

Buhara keletkezésének legendáit, ugyancsak nem fogom leírni. A város több, mint kétezer éves, és szerkezete alapvetően érintetlenül maradt fenn. Hiteles írásos emlékek szerint, az i.e. I évezredben a perzsák, Dareiosz, majd a görögök, Nagy Sándor hódították meg Buharát, majd az I.sz. VIII század elején az arabok következtek Az arab hódítás előtt Közép-Ázsia egyik legnagyobb városa volt.  A IX. századtól kezdve Iszmail Szamani és leszármazottai: a Szamanidák uralkodtak. 1220-ban Dzsingisz kán mongol seregei kifosztották a várost, és ez hosszú időre véget vetett a fellendülésnek. A XIV század végén a várost elfoglalta a Timurdiák birodalma, majd üzbég dinasztiák követték egymást a trónon. Ezek közül  az utolsó a Mangitok dinasztiája, amelyet a XVIII század közepén a várost leigázó Nadír perzsa uralkodó ültetett a buharaiak nyakára. a Mangit -dinasztiából való emírek uralma, Buhara történetének legsötétebb korszaka. A XIX század végéig fennmaradt a rabszolgaság, hihetetlen volt a nyomor és a politikai terror. Vámbéry így ír erről:  " Az örökös zsarnokság az embereket annyira megfélénkíté, hogy férfi és nő, még ha négyszemközt vannak is, sem merik az emír nevét anélkül kimondani, hogy hozzá ne tennék: isten éltesse 120 évig!"
1868-ban az orosz csapatok bevették Buharát, de a cárizmus közvetlenül nem terjesztette ki uralmát a városra és környékére, csak protektorátusnak minősítette.






Ark, vár

Az Ark, a vár egy nagy erődítmény, amely egy 20 méter magas dombon van. Elrendezése szerint, módosított téglalapra emlékeztet, kissé meghosszabbítva nyugatról, keletre. A külső falak kerülte789,6 méter, a körülzárt terület 4,2 hektár. A falak magassága 16-20 méter.

Ezen a helyen, már az arab hódítás előtt is vár volt, amelyen azután valamennyi hódító és uralkodó módosított. Jelenlegi formáját a XVI. században nyerte el, de később is építettek benne néhány dolgot. 1920-ig, az emirátus bukásáig, ez volt a buharai uralkodó téli rezidenciája.
 A hatalmas kapu, melyet Nadír Shah 1742-ben épített, mellett, két torony áll, amelyeket fent galéria köt össze. A kapu fölött egy óriási korbács lógott, ami az emír hatalmát szimbolizálta.
A főkapun belépve, egy hosszú zárt folyosóba érünk, amelynek két oldalán homok és víztározó helyiségek voltak. Ezeket később börtönzárkává alakították át.
 A folyosón át a Jami-mecsethez jutunk, ahol az emír a pénteki imáit tartotta. A mecset a XVIII. században épült, a mecsetek minden jellemzőjével.
Majd a díszudvar következik, ahol az emír a hivatalnokait és látogatóit fogadta. Most múzeumok vannak az itt lévő helyiségekben.
A következő a protokoll udvar, a bejáratot egy mozaikokkal díszített portál (1605) jelöli, itt koronázták meg az emíreket, és itt fogadták az uralkodók a külhoni követeket.
Az emírnek nem lehetett hátat fordítani,  a kis mellvédig hátrafelé kellett menni és csak mögötte lehetett megfordulni
  A hatalmas téglával borított udvar, három oldalról arányos faoszlopokkal alátámasztott ayvanokkal van körül véve.
Az udvar hosszanti végében, a mély ayvanban az emír trónja, nuratai márvány emelvényen található.

 A kapu fölötti udvar (ez alatt van a hosszú zárt folyosó) és kilátás a vár előtti térre

A közép-ázsiai városok tipikus része volt a Regisztán, a központi tér. Buharának is volt Regisztánja: az Arkkal szemben helyezkedik el.
A téren sok középület volt, mecsetek és kereskedelmi kamarák, közigazgatási hivatal és kórház. Azonban csak egy épület maradt fenn. Ez a Bolo Hauz nagymecset.
A Bolo Hauz jelentése: "gyermekek tava"?. Közép-Ázsiában a víz mindig is kevés volt, ezért tavakat építettek, melyek ivóvízforrásként szolgáltak a lakosság számára. A vízszállítók a tavakból vették a vizet, és speciális bőrtartókban szállították a lakónegyedbe és a bazárokba, ahol eladták. A Blo Hauz volt az egyike az ilyen tavaknak, de a tavak stagnáló vize fertőzés forrása volt.
Vámbéry így ír erről: az idő Bokharában tartózkodásom alatt kiállhatatlanul forró volt, s kétszeresen szenvedtem, mert a ristétől féltemben (filaria medinensis, parazita betegség), melyet nyáron ott legalább minden tizedik ember megkap, mindig meleg vizet, vagy teát kellett innom.
A Szovjetunió idejében a tavak nagy részét megszüntették, a megmaradtaknak sem használják fel a vizét.

Bolo Hauz nagy mecset
A téli mecset építése a 17. században kezdődött, a buharai Shahmurad emír kezdeményezésére. Meg akarta mutatni népének, hogy nem különbözik egy hétköznapi embertől, és úgy döntött, hogy nyilvános mecsetet építtet, amelyet a pénteki imádság alkalmával, maga is látogat. A nyári tartózkodásra szolgáló ayvant a 20. század elején építették elé, az előtte álló kis minarettel együtt.

A mecset elegánsnak és csodálatosnak tűnik, mivel az uralkodói látogatásokra építették. 20 oszlopot tartalmaz, amelyek tartják a mennyezetet. 

Az oszlopokat indiai fából faragták a mögöttük lévő teraszt szép, két szinten  egymás fölött húzódó árkádsor zárja le.

A mecset több mint három évszázados, de még mindig működik. A hívők minden nap imádkoznak benne.

3 megjegyzés:

  1. Rozi, neked érdemes utazni, mert látsz is, nem csak nézel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Rézike, tudod én nagyon szeretnék minél többet tudni, mindenről, mielőtt elutaztunk, elolvastam egy könyvet Üzbegisztánról.

      Törlés