2019. október 3., csütörtök

Üzbegisztán, Hazara, Deggaron mecset, Мечеть Деггарон, Хазара


2019. október 3.

 Buhara és Szamarkand között, Navoi közelében van Hazara, itt található a kilenc kupolával rendelkező Deggaron téglamecset. A mecset valamikor a X. század körül épült.

 Az épület kétharmada eredeti építkezés, míg a bejárat homlokzata és a galéria helyreállítás, az előtte lévő  oszlopos nyitott rész új építésű.


A bejárati homlokzat és a kupolák magasabbak, mint az épület többi része. A mecset külső mérete körülbelül tizenhat méterszer tizenhat méter, eredetileg négyzet alakú. (ez a hozzáépített oszlopos előtérrel megváltozott) A portál homlokzata nagyrészt díszítetlen, ezen szerencsére nem is változtattak.A három ajtó felett három hegyes ívű kis áttört ablak van.


A  bejáratnál lévő folyosón három trabás (vízszintes gerendákkal vagy átjárókkal tervezték vagy építették) boltív van, a középsőnek fehér kerete van.  Kilenc kupolájának mindegyikét sarok boltozat támasztja alá. A négy sarokban lévő kupolák mindegyike két szintű. 






A központi kupola a legnagyobb, átmérője körülbelül öt méter, magassága pedig megközelítőleg tizenegy és fél méter. A központi kupolát hegyes ívek támasztják alá, amelyek a kupola alapjáig emelkednek.

A kibla (ima irány) falnak kétlépcsős kiálló alapja van, amelybe a mihrab (a mekkai Kába szentély és egyben az imádkozás irányát jelző fali fülke) középen van beillesztve, díszítése a keretezés és a cseppköves ív.


Itt van a minbar (szószék) is.







A müezzin és az imám


Hazara Deggaron mecset a müezzin éneke 



 nemcsak a mecsetet újították fel, hanem mellette létrehoztak egy történelmi emlékhelyet is. Itt van Orif Deggaroni sírköve és hanakája (egy speciális mecsetház a szufizmus követőinek). Sejk Orif Deggaroni a XIV. századi szufi iskola egyik kiemelkedő képviselője, aki a faluban született és élt és akit Bahauddin Naqshband mentorának tartanak. Hanakája, mely a mecset közelében állt, akkoriban zarándokhely lett a követői számára.





elbúcsúzunk Hazarától és folytatjuk utunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése