2020. október 10., szombat

Mesélő Kárpát-koszorú és a Felső-Tisza, Füzérradvány

 2020. október 10. 


A Károlyi-kastély XVI. századi elődjét Réthey Péter építette a XVI. század végén. A kastélyt és a hozzá tartozó birtokot I. Lipót 1686-ban Károlyi Lászlónak adományozta. A 100 hektáros parkban szabálytalan alaprajzú, sokszögű toronnyal díszített  barokk Károlyi-kastély a XVIII. században épült  . 1857-ben Ybl Miklós romantikus stílusban átépítette Károlyi Ede vázlata alapján.

. Ybl jellegzetes, árkádos, könnyed architektúrája és a neoreneszánsz ablaksorok máig meghatározó jegyei a kastélynak. Ő tervezte a nemrégen felújított kőhidat is a parkban. 

A kastélytermek máig lenyűgöző reneszánsz látványát Ede fiának, Károlyi Lászlónak köszönhetjük, aki feleségével, gróf Apponyi Franciskával hozzákezdett a kastélybelsők átépítéséhez. Az újjáépített déli szárny földszintjén impozáns térsort alakítottak ki, az udvari oldalon pedig létrehozták a hosszú földszintes termet, a márványfolyosót. Csaknem húsz évig járták a bécsi és itáliai műkereskedéseket, hogy egy igazi reneszánsz otthont alakítsanak ki Füzérradványban. Firenzében Stefano Bardini műkereskedőtől vásároltak reneszánsz és késő reneszánsz műtárgyakat, amelyek révén valóságos múzeumszerű enteriőrök jöttek létre a kastélyban. A termeket reneszánsz ajtókeretek, gótikus és reneszánsz bútorok, barokk és rokokó falikárpitok, kínai és japán porcelánok és fajanszok gazdagították.





 
Különleges a kastély hatalmas parkja is, ami beleveszik a környék erdőségeibe. Ezt a vérbő angolparkot III. Napóleon főkertésze tervezte meg franciás könnyedséggel. 1975 óta természetvédelmi terület, csodálatos arborétum. Borsod-Abaúj-Zemplén megye legszebb és legnagyobb parkja.






 Jelenleg felújítás zajlik, csak a park látogatható.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése