2019. március 30., szombat

Izrael, Jeruzsálem, Getsemáné kertje, Nemzetek Temploma, Szűz Mária sírja

A Kidron völgyből felérve a Getsemáné kertjéhez értünk. Annak idején biztosan nagyobb lehetett, mert az út túloldalán is olajfák állnak, bár azok fiatalabbak. Itt már nagyon sokan voltak, rengeteg zarándok csoport. (vajon van olyan időszak, mikor legalábbis kevesebb ember tolong, nemcsak itt, hanem az egész városban?) A kert az Olajfák hegyének lábánál van, de felnézve a 800 méternél is magasabb hegyre, úgy döntöttünk, hogy oda nem megyünk fel, bár  a felfelé vezető úton is sok templom található.
A kert ápolt, és védett, szerencsére nem engedik be az emberek a fák közé.












 Az Arany kapura rálátni a kertből, Jézus idejében még nyitva volt, ezen a kapun ment be Jeruzsálembe Virágvasárnapon.

A Getsemáné kertje mellett áll a Nemzetek Temploma, vagy más néven Agónia -bazilika, homlokzatát bizánci stílusú mozaik díszíti.




A Templomnak 12 kupolája van, mely a 12 építtető nemzetet jelképezi, a kupolákból  itt látszik néhány.
Azt a sziklát őrzi az oltár előtt, ahol Jézus a letartóztatása előtt utoljára imádkozott.



A jelenlegi templom, két korábbi alapjaira épült és 1924 júniusában szentelték fel. Mikor bementünk egy lengyel zarándok csoport miséje folyt.





(Alighogy vége lett, terelték is el a népeket, mert jött a következő. Úgy tűnik futószalagon megy a dolog). Az oltár feletti freskón Jézus látható azon a sziklán, ami az oltár előtt van. (a zarándokok szorgosan csókolgatták a sziklát, bár gondolom nem attól kopott le, gyakorlatilag mára már laposra)








A kert mellett, a túloldalon van Szűz Mária sírja.





 A fölötte lévő templom is sokszor elpusztult, de a sírboltot egyik vallás követői sem bántották. A XIV. század második felében, ferences szerzetesek ismét újjáépítették a templomot, mely 1757 óta az ortodox keresztények birtokában van. A sírt védő kereszt alakú templomot egy a sziklába vájt, földalatti barlangban tárták fel, ahová XII. századi széles lépcsősor vezet.


A lépcsők bal oldalán Szent József kápolnája, a jobb oldalon, pedig a Mária szüleinek állított kápolna van, amelyben, eredetileg Melisenda jeruzsálemi királynő sírja volt. (vajon hová lett?)





A templom keleti oldalán áll a Mária sírja kápolna.




 ez a bejárat a sír fülkébe
 ahol egy oltár van
 alatta a sír? (ezt nem tudtam eldönteni)




Van görögkeleti, örmény oltár is, sőt egy fülke, amely Mekka irányát jelzi, tehát még a muszlimoknak is van saját imádkozó helyük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése